Szkoła Podstawowa Nr 1 w Rumi

Naszych uczniów wspierają:

MALI KUCHARZE

Pastę z fasoli i humus przygotowali uczniowie z kl.5a na zajęciach jezyka angielskiego w ramach tematyki "Zdrowe nawyki żywieniowe". Poznaliśmy nazwy produktów, przypraw i ziół oraz szereg zwrotów z zakresu gotowania.
 
 
W  świetlicy szkolnej odbyło się upragnione i długo wyczekiwane przez dzieci pieczenie bożonarodzeniowego ciasta. Uczniowie uczestniczyli w kolejnych etapach przygotowania keksu z nutką cudownie aromatycznej pomarańczy. Korzystaliśmy z udostępnionego szkole w ramach programu "Laboratoria przyszłości" sprzętu - robota wielofunkcyjnego, który idealnie połączył i ubił wszystkie składniki ciasta. Następnie wspólnie z Paniami dzieci zaniosły foremki z ciastem do kuchni, gdzie rosły jak na drożdżach i nabierały pięknego, złoto-brązowego koloru. W efekcie nastąpiła degustacja przepysznego wypieku w cieszących dzieci kształtach a cudowny zapach wypełnił całą świetlicę. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
 
5 grudnia uczniowie świetlicy w ramach realizacji projektu "Żółty talerz" - edukacja prozdrowotna, odbyły się zajęcia podczas, których dyskutowaliśmy na temat alergii pokarmowych, odkrywaliśmy właściwości zdrowotne danych produktów, podkreślaliśmy też istotną rolę pierwszego i drugiego śniadania w naszej diecie. Na zakończenie wykorzystaliśmy sprzęt, który szkoła otrzymała w ramach programu "Laboratoria przyszłości" i przygotowaliśmy pyszne, ciepłe i bardzo chrupiące kanapki. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
 
Uczniowie klasy 3d wykorzystując sprzęt gospodarstwa domowego wykonywali prace plastyczno-techniczne z masy porcelanowej. Efektem naszych zajęć są piękne, kolorowe, jesienne???????? liście. Galeria
 
Uczniowie klasy 5d podczas godziny wychowawczej mieli okazję przygotować przepyszne kanapki. Nie zabrakło dobrej zabawy i dużego zaangażowania ze strony dzieci. Galeria
 
Wspólny posiłek przygotowany wspólnymi siłami, to przepis na integrację. Klasa 8g upiekła gofry i przygotowała do nich zdrowe dodatki. Galeria
 
Klasy 1a, 1d i 2a obchodziły Dzień Zdrowego Śniadania. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem oddali się podróżom kulinarnym korzystając ze sprzętu zakupionego w ramach projektu Laboratorium Przyszłości. Od wejścia do szkoły można było wyczuć wspaniałe zapachy. Dzieci wykonały zdrowe tosty, pożywne kanapki oraz przepyszne musy owocowo-warzywne, wzbogacając wiedzę w zakresie zrównoważonego odżywiania. Galeria
 
Klasa 2d przygotowywała drugie śniadanie zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Uczniowie sami wykonywali kolorowe kanapki oraz owocowe koktajle pełne witamin. Galeria
 
Gofry w świetlicy – zdrowsza wersja deseru
Dzieci wspólnie z nauczycielami przygotowały w ramach projektu ‘’Żółty talerz’’ zdrowszą wersję deseru - pyszne gofry na bazie kefiru i naturalnych składników pozbawionych barwników, wszelkich ulepszaczy i konserwantów. Wykorzystaliśmy w tym celu sprzęt, który szkoła otrzymała w ramach programu ‘’Laboratoria przyszłości’’. Uczniowie bardzo angażowali się we wszelkie czynności związane z wykonaniem gofrów, a następnie z wielkim apetytem przystąpili do konsumowania swoich kulinarnych wytworów. Wszystkim deser wybitnie smakował. Galeria
 
Klasa 2c proponuje super łatwą w wykonaniu i bardzo smaczną surówkę z jabłek i marchwi. Wykorzystano w pracy przybory z Laboratorium Przyszłości oraz przybory przyniesione z domu. Gratulujemy młodym kucharzom wspaniałych umiejętności a rodzicom dziękujemy za współpracę. Galeria
 
Przedszkolaki samodzielnie przygotowały pyszne soki owocowe dzięki małemu sprzętowi AGD zakupionemu z programu Laboratoria przyszłości ????????????????????????????????
Było pysznie i kolorowo. Galeria
 
Mus owocowy w świetlicy szkolnej????????????????????????????????????
W ramach projektu ''Żółty Talerz'' z edukacji prozdrowotnej, przygotowaliśmy wspólnie z uczniami bardzo pyszny i zdrowy mus owocowy. Wykorzystaliśmy w tym celu przyniesione owoce oraz dostarczony szkole w ramach programu Laboratoria Przyszłości sprzęt - blender oraz mikser. W efekcie otrzymaliśmy bardzo smaczne i bogate w witaminy różno-smakowe musy owocowe. Galeria
 
Edukacja kulinarna w szkołach bardzo często przybiera formę zajęć teoretycznych. Dużo bardziej efektywne są praktyczne lekcje dla uczniów, które w zdecydowanie większym stopniu angażują dzieci.
Klasa 6c uczestniczyła w takiej lekcji kulinarnej????????????️???????? wykonując koktajle owocowo-warzywne oraz smoothie.???? Galeria
 

GREEN SCREEN

Na zakończenie obchodów Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery #OTK2022SDSiZRP klasa 8g wraz z wychowawcą oraz nauczycielem doradztwa zawodowego p. Martą Brzozowską zrealizowała w ramach lekcji zajęcia projektowe - wybrane zawody na rynku pracy. Wykorzystane zostały sprzęty z programu #LaboratoriaPrzyszłości, m.in. zestaw Green Screen.
Pełna fotorelacja

MIKROSKOP

Podczas zajęć przyrodniczych klasa 3a korzystała z mikroskopu, dzięki któremu obserwowała preparaty przygotowane z żywych roślin okopowych. Powiększony fragment bulwy ziemniaka kojarzył się uczniom ze śniegiem skrzącym się w słońcu, z rozlewającą się pianą albo drobinkami rozbitego szkła. Więcej nie zdradzimy. Zachęcamy do doświadczeń.

iPADY

W ostatnim czasie klasa Id pod czujnym okiem swojej wychowawczyni oraz nauczyciela j. angielskiego p. Małgosi Kowalewskiej wzięła udział w zajęciach z iPadem w ramach projektu Laboratorium Przyszłości. Uczniowie używając nowoczesnego sprzętu wykonywali serię zdjęć, a następnie przesyłali swoje fotografie pomiędzy sobą. W trakcie wykonywania zadania uczniowie wykazali się wielką kreatywnością. Było nie tylko twórczo, ale też bardzo wesoło:) Brawo Id!

KROSNA

Na kole plastycznym rozpoczęliśmy zajęcia z tkaniny. Przygotowaliśmy krosna zakupione z programu Laboratoria Przyszłości, aby rozpocząć przygodę z samodzielnym wykonaniem tkaniny artystycznej.

GOGLE VR

Zajęcia z ???? okularami do wirtualnej rzeczywistości VR????

1 grudnia klasa 3c uczestniczyła w zajęciach z okularami do wirtualnej rzeczywistości VR.
W ramach projektu Labolatoria przyszłości mogliśmy przenieść się na słoneczną plażę i chodzić po rozgrzanym słońcem piasku. Później zwiedziliśmy piracki okręt. Wspaniale czuliśmy się w wirtualnym świecie i na pewno skorzystamy jeszcze z możliwości przeniesienia się do innej rzeczywistości.

 

Na zajęciach języka kaszubskiego z kl. 4a i 6a przy wirtualnym zwiedzaniu Muzeum Kaszubskiego im. Franciszka Tredera w Kartuzach wykorzystaliśmy google VR.